Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Ελληνο-γαλλική αμυντική συνεργασία


Επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος με το Γάλλο ομόλογό του Herve Morin, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση των δύο υπουργών επικεντρώθηκε στη διμερή αμυντική συνεργασία ενώ ανακοινώθηκε ότι στους αμέσως επόμενους μήνες θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στην οποία θα καταγραφεί όλο το φάσμα της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο ώστε να δημιουργηθεί μία κοινή αρχιτεκτονική άμυνας επ' ωφελεία και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΕΠΑΑ). Kατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διεθνείς εξελίξεις, την EΠΑΑ και το ρόλο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισαβόνας, τις διεθνείς αποστολές όπου συνεργάζονται οι δύο χώρες, τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρικές σχέσεις, καθώς και τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο θέμα της ναυπήγησης των φρεγατών FREMM του ΠΝ εκφράστηκε η βούληση από το ΥΠΕΘΑ "να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό τον απαράβατο όρο της μεγαλύτερης δυνατής ελληνικής συμμετοχής, της μεγαλύτερης δυνατής μεταφοράς τεχνολογίας και της μεγαλύτερης δυνατής ελληνικής προστιθέμενης αξίας". Αναφορικά με το συνολικό κόστος του προγράμματος, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί καθώς αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.
Στα άλλα δύο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα γαλλικού ενδιαφέροντος, δηλαδή στην ολοκλήρωση του προγράμματος προμήθειας των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 του ΕΣ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα ελικόπτερα Έρευνας και Διάσωσης Super Puma της ΠΑ, ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ δήλωσε ότι πρόκειται να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων για την εξεύρεση λύσεων "αμοιβαίως επωφελών".
Εν κατακλείδι, ο Γάλλος υπουργός τάχθηκε αναφορικά με το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης υπέρ "ενός κοινού χώρου επιτήρησης της θάλασσας από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, προσαρμόζοντας τα διατιθέμενα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση".

strategy-geopolitics