Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

Αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σε ό,τι αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων


Πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σε ό,τι αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων και όχι παραχάραξη, την οποία επιχειρεί η τουρκική Κυβέρνηση, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν. Σε χαιρετισμό του στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Αρμενικό Μητροπολιτικό Ναό «Σουρπ Αστβατζατζιν», στη Λευκωσία, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι παρόλο που μια θρησκευτική εκδήλωση δεν προσφέρεται για αναλυτικές ομιλίες που αγγίζουν τους αγώνες, τις αγωνίες, τις ελπίδες και τις προσδοκίες των Αρμενίων, «πιστεύω ότι έχουμε χρέος σε κάθε τέτοια εκδήλωση να στρέφουμε τη μνήμη πίσω, να θυμόμαστε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και να επαναδιακηρύσσουμε τη σταθερή πίστη μας στον αγώνα για διεθνή αναγνώριση εκείνου του τρομερού εγκλήματος που σημάδεψε την τύχη και την πορεία του αρμενικού λαού».

«Ζητούμε δικαίωση και δικαιοσύνη. Απαιτούμε δικαιοσύνη και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Οχι την παραχάραξή της, την οποία επιχειρεί η τουρκική Κυβέρνηση με κάποιες πονηρές μεθοδεύσεις και δήθεν πρωτοβουλίες ειρήνευσης με την Αρμενία», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «δικαιοσύνη και ελευθερία διεκδικούμε και για την κοινή μας πατρίδα Κύπρο, που για 35 χρόνια υφίσταται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής».
«Διεκδικούμε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση που να αποκαθιστά την ενότητα του εδάφους, του λαού και των θεσμών, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων και θα θέτει τέρμα στην κατοχή, τον εποικισμό, τις τουρκικές εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα», συνέχισε.
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η Αρμενική Εκκλησία διαδραματίζει ένα σημαντικό, πρωταγωνιστικό και ηγετικό ρόλο στους αγώνες των όπου γης Αρμενίων.
Επιτελεί, είπε, μια ιστορική αποστολή που τη φέρνει εις πέρας με τις άοκνες, συνετές και σθεναρές προσπάθειες των πεφωτισμένων ιεραρχών της.
«Είναι γι’ αυτό που απεριόριστη είναι η ευγνωμοσύνη μας προς τον σεβαστό Πατριάρχη του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ. Αράμ τον Α΄ και τον Αρχιεπίσκοπο Αρμενίων Κύπρου», κατέληξε ο κ. Καρογιάν.

ikypros