Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Αυθεντικές ελληνικές γεύσεις στο Πεκίνο


Το μακρινό 1979, όταν ο Βαγγέλης Γιανναράκος ξεκίνησε από το Πήλιο με μοναδικό σκοπό να ανακαλύψει την Κίνα και τον πολιτισμό της, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε. Η μέχρι τότε απρόσιτη για τον υπόλοιπο κόσμο χώρα, μετά το θάνατο του Μάο Τσε Τουνγκ, άρχισε να αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Σήμερα, 32 ολόκληρα χρόνια μετά, ο Έλληνας από την Τσαγκαράδα είναι ιδιοκτήτης τριών ελληνικών εστιατορίων στο Πεκίνο και «μυεί» καθημερινά τους Κινέζους στις νοστιμιές της πατρίδας μας.  Το ταξίδι του Β. Γιανναράκου ξεκίνησε για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Γοητευμένος από την ασιατική χώρα, επέλεξε να σπουδάσει εκεί. Μετά, όπως εξομολογείται ο ίδιος, ήρθε ο έρωτας. "Το άγνωστο, σε ό,τι αφορά τους πολιτισμούς, τους ανθρώπους και το περιβάλλον, πάντα με γοήτευε και πάντα μού ασκούσε μια εξαιρετική γοητεία.
Έμεινα όμως στην Κίνα επειδή, μετά τα πρώτα χρόνια ορισμένων δύσκολων στιγμών, πίστευα σθεναρά ότι θα μπορούσε να έρθει και η προσωπική επιτυχία, αλλά κι επειδή δημιούργησα μια υπέροχη οικογένεια" λέει στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Β. Γιανναράκος.
Η ιστορία φαίνεται να τον δικαιώνει περίτρανα καθώς σήμερα, μετά από αγώνες ετών, είναι ιδιοκτήτης - μεταξύ άλλων - τριών ελληνικών εστιατορίων, δύο γυράδικων και ενός με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, την "Αργώ".
Μιλώντας για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο ίδιος αναφέρει: "Παρότι η μεγαλύτερη μάζα του λαού δεν αλλάζει τις πατροπαράδοτες γεύσεις, εντούτοις υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο μέρος του πληθυσμού που βρίσκεται πιο κοντά στο δυτικό τρόπο ζωής και του αρέσει να δοκιμάζει ό,τι καλό υπάρχει στην αγορά. Του αρέσει, επίσης, η πιο υγιεινή και ευκολότερη διατροφή".
Για την ελληνική κουζίνα, υπογραμμίζει ότι έχει κάνει προσπάθειες για να φέρει τους Κινέζους πιο κοντά της, "χωρίς όμως να αλλάξω τη γεύση του φαγητού", όπως συμπληρώνει.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του είναι μάλλον ενθαρρυντικά. "Αυτή τη στιγμή, περίπου το 50% της πελατείας μου είναι ξένοι και το 50% Κινέζοι. Είχα ξεκινήσει με 90% ξένους και 10% Κινέζους" λέει ο Β. Γιανναράκος.
Αρκετές από τις πρώτες ύλες για την κουζίνα του όπως τυρί φέτα, λάδι, ελληνικός καφές, κρασί, ούζο, ρετσίνα, τα προμηθεύεται από την Ελλάδα. Επίσης, έχει προσλάβει Έλληνα μάγειρα, που τον βοηθά στη δουλειά, προκειμένου να διασφαλίσει την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας.

Ελευθεροτυπία