Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

Τουρκία: Στη δίνη υποκλοπών


Σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης εισέρχεται η κυβέρνηση Ερντογάν με το κεμαλικό κατεστημένο και το δικαστικό σώμα αυτή τη φορά με αφορμή το θέμα των υποκλοπών τηλεφώνων ακόμη και ανώτατων δικαστικών. Στόχος να διαλευκανθεί η υπόθεση Εργκένεκον, η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο επιδίωκε την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Παρά την αρχική άρνηση πριν από περίπου δέκα ημέρες από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας ότι γνώριζε οτιδήποτε για την υπόθεση, μόλις την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, σύμφωνα πάντα με τον Τύπο, δήλωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθήθηκαν 113.270(!) τηλέφωνα και πως 12.988 άτομα ενημερώθηκαν με επιστολή ότι παρακολουθούνται και δεν βρέθηκε εναντίον τους κανένα επιβαρυντικό στοιχείο.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η εισαγγελία του εφετείου είχε αρχίσει σχετική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και κατά πόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αρνούταν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και δήλωνε άγνοια για τις υποκλοπές, είχε λειτουργήσει σύννομα. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, σχολιάζοντας τις έρευνες που είχε διατάξει το τουρκικό δικαστήριο και πριν από τη φερόμενη παραδοχή του αρμόδιου υπουργού, τις είχε εντάξει στο πλαίσιο των προσπαθειών του κεμαλικού κατεστημένου να απαγορευτεί η λειτουργία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και είχε τονίσει ότι θα έρθουν «τα πάνω κάτω».
«Όλες οι υποκλοπές πραγματοποιήθηκαν με δικαστική απόφαση. Μία νέα απόπειρα να κλείσει το ΑΚΡ θα φέρει τα πάνω κάτω στην Τουρκία», τόνισε ο Τσιτσέκ σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Μιλιέτ».


Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Νέα ήθη για τα δεδομένα της Τουρκίας χαρακτηρίζεται η άρνηση εννέα μόνιμων υπαξιωματικών του τουρκικού στρατού που υπηρετούσαν στην πόλη Σιρνάκ, στα νοτιοανατολικά της χώρας, να συμμετάσχουν σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ, στα ορεινά της περιοχής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ» οι εννέα υπαξιωματικοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στο στρατό. Εις βάρος των τούρκων υπαξιωματικών έχει διαταχτεί προανάκριση για "απειθαρχία και άρνηση εκτέλεσης διαταγής".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ