Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Επείγον θεωρεί το θέμα των αγνοουμένων ο Ολι Ρεν


Ως επείγον θεωρεί το θέμα των αγνοουμένων ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΔΗΚΟ, Αντιγόνης Παπαδοπούλου, χαρακτηρίζει ''απαράδεκτη'' τη στάση της Τουρκίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της κ. Παπαδοπούλου, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι είναι 'αδιόρθωτη η Τουρκία και στο θέμα των αγνοουμένων''. Απαντώντας γραπτώς σε σχετική ερώτηση της κ. Παπαδοπούλου αναφορικά με τη μη εξακρίβωση της τύχης του αγνοούμενου Ελληνα Συνταγματάρχη, Στέλιου Καλμπουρτζή, από το 1974, δήλωσε ότι είναι ενήμερος για την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, όσον αφορά τους αγνοουμένους της κυπριακής τραγωδίας.

Ο κ. Ρεν δηλώνει επίσης πως η Αγκυρα δεν συμμορφώθηκε ακόμα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κύπρος v/s Τουρκίας, 10 Μαΐου 2001), όπου επισημαίνεται ότι οι τουρκικές Αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματικές έρευνες.
Στην απάντηση του κ. Ρεν τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει πλήρως το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στην Κύπρο, εφ' όσον η ΔΕΑ αποτελεί τη μόνη θεσμικά κατοχυρωμένη δικοινοτική επιτροπή και ένα από τα επιτυχημένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με καθαρά ανθρωπιστική αποστολή.
Επισημαίνει, επίσης, πως η ΕΕ κατέβαλε στο παρελθόν και καταβάλλει, από τον Αύγουστο 2009, πρόσθετη οικονομική συνεισφορά ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη του έργου της Επιτροπής.
Τόσο ο ίδιος όσο και η Επιτροπή υπογραμμίζουν συστηματικά τη σημασία του θέματος των αγνοουμένων και ζητούν επιτακτικά από την Τουρκία να το επιλύσει σύντομα και οριστικά.
Ωστόσο, η ευρωβουλευτής θεωρεί πως ''η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει αδυναμία στη λήψη δραστικών μέτρων κατά της Τουρκίας και δεν αρκούν μονάχα οι επιπλήξεις, αλλά χρειάζονται παραδειγματικές κυρώσεις''.

ikypros