Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009

'Εκρηξη οργής γι’ αγνοούμενους στην Κύπρο

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τους αρμοδίους είναι και το γεγονός ότι περίπου 15 οικογένειες συγγενών αγνοουμένων (του 1974) από την Ελλάδα, αρνούνται να δώσουν δείγμα DΝΑ, κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού άρχισαν ήδη να εντοπίζονται οστά των οποίων το DΝΑ δεν ταυτίζεται με τα δείγματα που έδωσαν συγγενείς αγνοουμένων. Ζητούν εκταφή λειψάνων των δικών τους και πορεύονται στο ΠροεδρικόΤΟΥΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥΕκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα έξω από το Προεδρικό συγγενείς αγνοουμένων της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ), οι οποίοι εγκατελείφθηκαν ακάλυπτοι στο Συγχαρί, με αποτέλεσμα να χαθούν 38 αξιωματικοί και άνδρες της μονάδας. Η κόρη του τότε διοικητή Στυλιανού Καλμπουρτζή, Μαρία Καλμπουρτζή, ανέφερε στον «Φ» ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να σταλεί το μήνυμα ότι οι συγγενείς οι οποίοι ανέμεναν επί 35 χρόνια να διακριβωθεί η τύχη των συγγενών τους, δεν μπορούν να αναμένουν άλλο.
Όπως ανέφερε η ίδια, οι συγγενείς, οι οποίοι θα κρατούν πανό, θα διεκδικήσουν έναρξη των εκσκαφών στο Συγχαρί με στόχο τον εντοπισμό των λειψάνων των προσφιλών τους προσώπων. Όπως ανέφερε η κ. Καλμπουρτζή, η εκδήλωση θα αρχίσει γύρω στις 9:30 και θα διαρκέσει μιάμισι με δύο ώρες. Σε αυτή θα παρευρεθούν και συγγενείς από την Ελλάδα.
Η ίδια ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Ηλίας Γεωργιάδης, είχε υποσχεθεί ότι οι εκσκαφές στο Συγχαρί θα άρχιζαν την 1η Ιουλίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στον «Φ» ότι δόθηκε υπόσχεση πως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στην Άσσια, θα προωθηθούν εκσκαφές στο Συγχαρί. Ήδη έγιναν κάποιες εργασίες εκεί χωρίς αποτέλεσμα, είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος πρόσθεσε πως αναμένονται και κάποια νέα στοιχεία τα οποία πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των λειψάνων. Ανέφερε επίσης ότι κατανοεί τον πόνο των συγγενών της 181ΜΠΠ, όπως κατανοεί και τον πόνο των υπολοίπων συγγενών. «Δεχόμαστε πιέσεις και τηλεφωνήματα από συγγενείς αγνοουμένων στην Κερύνεια, τον Κοντεμένο, την Καρπασία και αλλού», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει κατανοητό πως όλοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. «Δεν μπορώ να πω στους συγγενείς των αγνοουμένων της Άσσιας ότι θα σταματήσουν οι εκσκαφές για να συνεχιστούν στο Συγχαρί», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση αναμένεται να εργοδοτήσει ειδικούς, με αμοιβή €5.000-€10.000 την ημέρα, για τον εντοπισμό των λειψάνων των αγνοουμένων του 1963-1964 Χρήστου Σωκράτους και Αντρέα Πέτρου. Δεν είναι βέβαιο ότι τα λείψανα βρίσκονται εκεί. Υπάρχουν πληροφορίες ότι στο πηγάδι που απορρίφθηκαν βρίσκεται εκρηκτικός μηχανισμός ή βλήμα. Προωθείται επίσης η διερεύνηση της τύχης άλλων δύο αγνοουμένων της ιδίας περιόδου.Όπως είναι γνωστό, σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη στο Προεδρικό στην οποία θα λάβουν μέρος οι οργανώσεις συγγενών αγνοουμένων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΕΙΓΜΑΈνα από τα ζητήματα που απασχολεί τους αρμοδίους είναι και το γεγονός ότι περίπου 15 οικογένειες συγγενών αγνοουμένων (του 1974) από την Ελλάδα, αρνούνται να δώσουν δείγμα DΝΑ, κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού άρχισαν ήδη να εντοπίζονται οστά των οποίων το DΝΑ δεν ταυτίζεται με τα δείγματα που έδωσαν συγγενείς αγνοουμένων.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ